Forenzikus szakszótár C-Cs


Smajda György, hétfő 16 február 2015 - 23:52:38A-Á
B
C-Cs
D
E-É
F
G-Gy
H
I-Í
J
K
L


M
N
O-Ó
Ö-Ő
P
R
S-Sz
T-Ty
U-Ú
Ü-Ű
V
Z-ZsCluster-analízis

Olyan matematikai statisztikai módszer, amelynek lényege annak megállapítása, hogy a lényeges tulajdonság térben vannak-e olyan (minta)csoportok, amelyek egymáshoz kellően közel vannak, de a többi (minta)csoporttól elég távol. Az elhelyezkedésükből következtetni lehet a minták-mintacsoportok egymáshoz való viszonyára, hasonlóságára.

COFOG

Classification of the Functions of Government.

Csekély mennyiség

A kábítószerrel visszaélés bűncselekmény (Btk. 282.§) súlyosságának megítélése a készítmény hatóanyagának a mennyisége alapján történik. A bűncselekmény vétségi alakzata valósul meg, ha az ügyben előforduló (esetleg különböző) hatóanyagok együttesen sem érik el az ún. "jogilag csekély" mennyiséget. A leggyakoribb feketepiaci kábítószerekre vonatkozó "csekély mennyiségi" határértékeket az 1999. március 1-jén hatályba lépő Btk. módosítás tételesen tartalmazza.

Csőtorkolati energia

A csőtorkolaton kirepülő lövedék mozgási energiáját jelenti. A lövedék tömegéből (m) és a csőtorkolati sebességéből (v) lehet kiszámolni. Azokat a fegyvereket minősítik lőfegyvernek , amelyeknél a csőtorkolati energia 7,5 Joule-nál nagyobb.