Forenzikus szakszótár U-Ú


Smajda György, szerda 24 június 2015 - 16:52:53A-Á
B
C-Cs
D
E-É
F
G-Gy
H
I-Í
J
K
L


M
N
O-Ó
Ö-Ő
P
R
S-Sz
T-Ty
U-Ú
Ü-Ű
V
Z-ZsUjj- és tenyérnyomat

Ismert személytől ujj- és tenyér nyomatfelvétel során, körömszéltől-körömszélig átforgatott nyomat, mind a tíz ujjról egyenként, illetve a jobb és a bal tenyérről.

Ujjnyom

A bűncselekmények helyszínén ismeretlen személy kezeitől származó, hátrahagyott nyom, amely általában az egész nyomnak csak egy töredéke.

Ujjnyomat alkotórészei

Delta pont: A hurkos és összetett fajta ujjnyomatok fontos alkotórésze. Az ujjnyomat ábrát körülvevő legbelső fodorszál elágazási pontja, amely alakja szerint lehet nyitott vagy zárt.
Magpont: A hurokfajta ujjnyomatok jellemző ábra alkotórésze, amely a legbelső hurok fodorszálnak a deltától legtávolabb fekvő pontja, amennyiben ezen belül több sajátossági pont nem mutatható ki.
Sajátossági pont (minucia): a kéz és az ujjak belső oldalán szabályosan elhelyezkedő bőrfodorszálakon látható elágazások, szigetek, villák, pontszerű képződmények, megszakadások, jellegzetes kezdő és végpontok, átmenő fodorszálak, zárt és nyitott delta.

Ujjnyomatfajták

Az ujjak első ujjpercén látható szabályos alakzatú bőrfodorszálak által alkotott rajzolatok szerint ismerünk egyszerű (íves, tornyosíves, hurok) és összetett (örvényes, oldaltömlős, középtömlős, ikerhurok, kivételes) fajtákat.

Ujjnyomat előhívó- és rögzítő módszerek

Fizikai módszerek: porozási, elektrosztatikus, optikai fényképészeti.
Kémiai módszerek: vegyi eljárások, melynek hatására a vegyi anyagok és a nyomokban lerakódott nyomképző anyagokban (izzadságban) kémiai változások mennek végbe.

Ujjnyomatolás

A jogszabályokban meghatározott esetekben a szakértői vizsgálat, nyilvántartásba vétel miatt szükséges eljárás, amely megegyezik a tízujjas ujjnyomatnál leírtakkal.

Ultraszűrés

Olyan DNS-tisztítási és koncentrálási eljárás, amelynek során a DNS-oldatot egy, a DNS molekulák méreténél kisebb lyukú szűrőn (molekuláris porozitású vagy ún. molekula szűrő) centrifugáljuk át, így az oldószer, az apró ionok, szerves oldószerek eltávoznak.

Utánzat

Utánzatnak azokat az okmányokat nevezzük, amelyeket nem az arra kijelölt üzem vagy nyomda gyárt le. Jellemzőjük, hogy azokat, általában megtévesztés céljából, igyekezve az eredeti okmány megjelenését minél jobban megközelíteni, arra illetéktelenek készítik.