A poligráf rövid története


Smajda György, kedd 17 május 2016 - 08:16:31

A poligráf rövid története

Étienne-Jules Marey (1830-1904) francia tudós, polihisztor, újító kutatásokat folytatott az emberi test vérkeringése megismerésének terén is. Egy apró készüléket állított össze, amelynek rendeltetése az emberi pulzus kézi mérésének a korrekciója volt. A szfigmográfnak elnevezett műszerében a nyomásmérő kapszula (kaucsukcső) író berendezéssel volt összekötve.

A műszer az artériás nyomás időbeli alakulását detektálta, illetve azt egy bekormozott papírra írt görbévé transzformálta. A vizsgálat eredménye tehát egy olyan regisztrátum volt, amely az adott élőlényre jellemző, és mintegy "lefordítja" annak érzékelését.Cesaro Lombroso Veronában 1885-ben primitív "poligráf"-fal, hidroszfigmográffal - amely valójában egy vérnyomásmérő volt - próbált bűncselekményeket megoldani. 1893-ban adaptálja Marey szfigmográfját és 1895-ben elkészíti az első hazugságvizsgáló műszert.

1897-ben B. Sticker dolgozott ki mérési módszert a galvanikus bőrreakció mérésére, majd Vittorio Benussi, olasz fiziológus, 1914-ben az ember mellkasa köré csavart, pneumatikus csöveket használt a légzés tanulmányozására. Benussi felfedezése volt a puzzle utolsó darabja, mellyel a vérnyomás, a pulzus, a verejtékezés és a légzés mérése összekapcsolhatóvá vált.

John Larson (az alábbi képen látható szemüveges alak) - „amerika első PhD-s zsaruja” - első munkanapján összeszerelt egy "hazugságvizsgálót" a kaliforniai Berkeley-ben.


August Vollmer (alábbi képen balra) 1906-1932 között a Berkeley rendőrség kapitánya, a profi amerikai rendőrség megalapítója. Nála dolgozott Larson és Keeler is, a modern hazugságvizsgálógépek megalkotói. A "brutális" rendőrség helyett a kihallgatások technikáját tudományos alapokra és jogszerű technikákra helyezte.
Leonarde Keeler (1903-1949) - akit már középiskolás korában elbűvölt Larson gépe, illetve volt alkalma asszisztálni Larson kísérleteiben - szabadalmaztatta a "Keeler Poligráf"-ot. Mint a modern poligráf megalkotója, ő testesítette meg az igazi amerikai hazugságvizsgálót.


Keeler nagy hírnevét szerzett azzal, hogy a II. világháború után több tucat gyanúsítottat mentetett fel poligráfos vizsgálatai alapján. A Fox Filmstúdió is felkapta a témát és leforgatták a Call Northside 777 (1948) című filmet, amiben James Stewart játszotta a főszerepet, Keeler pedig saját magát alakította.


Leonarde Keeler később megnyitotta az első poligráf iskolát, az úgynevezett "Keeler Poligráf Intézetet", ahol haláláig dolgozott.